Norsk · The sexy side of feminism · Tja... Hva skal man si?

Vaksine og immunitet

Da jeg satt på kontoret til en av overlegene ved lunge-poliklinikken ved Ahus til en av mine endeløse kontroller av en problematisk astma og skråsikkert proklamerte at jeg var immun og ikke fikk influensa, ble jeg besvart med et tungt hjertesukk, en oppgitt facepalm og et langsomt og litt overtydelig “Alle! Får! Influensa! Det er bare individuelt om man blir syk av influensa-smitte, eller hvor syk man eventuelt blir når man smittes!”

Jeg trodde også at immun er det samme som at man ikke kan smittes. Det er feil! Å være immun betyr bare at man har et immunforsvar som sørger for at man ikke blir syk når man blir smitta. Dersom man er immun mot en sykdom fordi man har hatt den tidligere eller er vaksinert, kan allikevel immuniteten svekkes, eller bli borte etter noen år. Det er derfor det anbefales å fornye bl.a. stivkrampe- og kikhoste-vaksinen hvert 10. år. Influensa-vaksinen bør man fornye hvert år fordi det er et virus som muterer fortløpende, og den influensaen som var ifjor, er ikke den samme sykdommen som i år.

Jeg ble smitta med influensa i Danmark i 1992 og ble alvorlig syk. Jeg fikk høy feber, lungebetennelse og muskelbrist i hostemuskler og var mildt sagt dausjuk. Ei venninne fikk både lungebetennelse og lungehinnebetennelse på begge sider. Jeg vet ikke hvor mange som døde av influensa det året, det var mange, men vi ble friske begge to. Ingen av oss har hatt symptomer på hverken influensa eller forkjølelse siden, helt til jeg fikk astma og kronisk bihule-betennelse. Det vil si at jeg har fått svekket immunforsvar i luftveiene. Etterhvert funket ikke det immunforsvaret mot lungebetennelse som kroppen min hadde skapt da jeg var yngre, og jeg fikk lungebetennelse da jeg ble smitta med influensa. Forkjølelse var også noe som tilsynelatende aldri ga seg før jeg ble vaksinert mot lungebetennelse. Mitt alminnelige immunforsvar mot influensa, lungebetennelse og forkjølelse begrenses altså av kroniske betennelses-tilstander, men vaksiner holder meg friskere, og forkjølelse og influensa er atter engang, i hvert fall foreløpig, en bagatell.

Ved vaksinasjon tilføres kroppen enten en svekket mikrobe, deler av en mikrobe, eller noe som likner den mikroben det ønskes beskyttelse mot. Kroppen tilføres med andre ord noe som likner en bestemt bakterie eller et virus, men som ikke er en aktiv bakterie, eller et aktivt virus. Når virkestoffene i vaksinen møter kroppens immunforsvar, dannes det immunforsvarsceller og antistoffer som vil gjenkjenne den “ekte” mikroben, den man kan bli syk av.


Hvis du er vaksinert og senere smittes med denne mikroben, vil immunforsvaret gi en raskere og bedre immunrespons som kan forhindre sykdom. Vi sier at det er oppnådd immunitet ved vaksinasjon. Med sykdom mener man symptomer som feber, hoste, oppkast osv. Det er immunforsvaret som skaper symptomene når den bekjemper smitten til kroppen har dannet antistoffer og man blir frisk. Vaksine gir immunforsvaret en forebyggende behandling for å hindre at du må gjennomgå sykdommen og symptomene før kroppen selv har skapt anti-stoffer mot f.eks. corona (covid-19).

Man kan med andre ord fortsatt bli smittet uten å bli syk, eller ikke like syk, men immunforsvaret slår sykdommen raskere tilbake dersom man er vaksinert. Man er heller ikke like smittsom som når man ikke er vaksinert selvom man ikke har symptomer og ikke vet om man er smitta eller ikke.

Ikke alle vaksiner er like effektive. Forrige års influensa-vaksine hadde f.eks bare 70% effekt, og det sies at den mest effektive corona-vaksinen man har testet til nå er 90% sikker. Derfor kan enkelte personer med nedsatt immunforsvar fortsatt bli svært syke dersom de smittes til tross for at de er vaksinert. Det er heller ikke alle som kan vaksineres. Er man allergisk mot egg kan man ikke ta årets influensa-vaksine. Sånn er det med all medisinsk behandling. Medisin er av mange grunner ikke en eksakt vitenskap, men alle blir uansett smitta av influensa! Det er bare forskjellig fra person til person om man føler seg syk, hvor syk man blir, eller om man i det hele tatt overlever. Akkurat som med covid-19.

Vær kul! Ta den føkkings vaksinen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s